Univerzijada je, nakon Olimpijskih igara najveće međunarodno multisportsko takmičenje koje organizuje Međunarodna studentska sportska federacija (engl. International University Sports Federation – FISU), na kojoj učestvuju studenti sportisti. Na prošloj Ljetnjoj Univerzijadi održanoj u Gvangžuu, Južnoj Koreji učestvovalo je 12875 sportista iz 143 zemlje koji su se takmičili u 21 sportu, odnosno 272 discipline. Računajući i oficijelna lica, ukupan broj učesnika na Univerzijadi u Gvangžuu bio je više od 15000.

Ovogodišnja Ljetnja Univerzijada održaće se u Taipeiu od 19. avgusta, kada će se održati svečana ceremonija otvaranja do 30. avgusta, kada će btii svečana ceremonija zatvaranja Univerzijade. Detaljne informacije o događaju mogu se naći na zvaničnom sajtu:
https://www.taipei2017.com.tw/

Na programu Univerzijade su 22 sporta, a očekuje se učešće više od 12000 studenata/sportista iz gotovo svih zemalja članica FISU (Svjetska univerzitetsja sportska federacija). Crnogorski studenti-sportisti nastupiće u džudou i atletici. Od džudista nastupiće Balša Sinanović (-73kg), Ivana Šunjević (-63kg), Lazar Daković (+100, open) i Jovana Nikić (+78, open), dok će nas u atletici predstavljati Marija Vuković (skok uvis) i Tomaš Đurović (bacanje kugle).

Prvi će na borilište Daković i Nikić koji će u svojim težinskim kategorijama nastupiti 20. avgusta. Oni će u open kategoriji nastupiti tri dana kasnije. Šunjević će nastupiti 21. avgusta dok će dan kasnije na tatami i Balša Sinanović u svojoj kategoriji. Atletsko takmičenje počinje nešto kasnije, tako da će Tomaš Đurović bacati kuglu 23. avgusta, dok će Marija Vuković 26. skakati kvalifikacije, a dva dana kasnije na programu je finale, gdje će Marija pokušati da nadmaši rezulatat sa prethodne Univerzijade, gdje je osvojila četvrto mjesto.

Related Posts