Na inicijativu FISU-a (Federation International Sport University) 20. septembar proglašen je za Međunarodni dan univerzitetskog sporta na 196. sjednici UNESCO-a. Inicijativu FISU-a podržao je, zajedno sa još 43 Nacionalne studentske sportske asocijacije, i Studentski sportski savez Crne Gore preko Nacionalne komisije za UNESCO. Međunarodni dan univerzitetskog sporta prvi put je obilježen 2016. godine, a ovogodišnje izdanje IDUS-a obilježava se u preko 150 zemalja.

 

S obzirom na globalno veliki značaj ove manifestacije i na odziv studenata Studentski sportski savez Crne Gore je i ove godine obilježio 20. septembar, sa bogatijim programom u odnosu na prethodne godine. Aktivnosti su okupile preko 1.000 studenata, pa je preko 1.000 mladih ljudi bilo aktivno uključeno u ove aktivnosti

 

Realizovane aktivnosti u sklopu obilježavanja datuma

 

– Kamp za studente u Mojanu

– Golf na Luštici

– Kajak na Skadarskom jezeru

– UDG Super Kup u mini fudbalu

– Škola jahanja

– Nikšić kup u futsalu

– Promo kampanja koju su podržali – Nikola Janović Ministar sporta, Dušan Simonović Predsjednik COK-a, Damir Šehović Ministar prosvjeta, Danilo Nikolić Rektor UCG, Veselin Vukotić Rektor UDG; studenti sportisti Biserka Radulović, Marija Vuković, Danilo Pantić i Darko Pešić.

 

U narednih 7 dana koliko će trajati obilježavanje Međunarodnog dana studentskog sporta  SSSCG u saradnji sa Opštinskim studentskim savezom Crne Gore i studentskim sportskim društvima će relaizovati sljedeće aktivnosti:

Tribina na Ekonomskom fakultetu

– Hiking Skadarsko jezero i

– Košarka 3×3 aktivnosti koje će biti realizovane

 

 

Centralna manifestacija proslave IDUS-a

Okrugli sto na temu “Sport kao sredstvo a ne cilj”

 

Na okruglom stolu su učestvovali:

Stevo Popović Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCGs

Ivan Jovetić Prodekan za nastavu Fakulteta za sportski menadžment UDG

Jovana Vujošević Samostalna savjetnica u Ministartsvu sporta

Predrag Marsenić Sportski direktor COK-a

Rajko Ćupić Glavni grad Podgorica

Pred oko 70ak studenata i predstavnika fakulteta i univerziteta u Multimedijalnoj sali Sportskog i kulturnog centra UCG diskutovalo se o značajnim temama za studentski ali i generalno sport u Crnoj Gori. Tema „Sport kao sredstvo a ne cilj“ je bila veoma inspirativna pa su se govornici dotakli novog Zakona o sportu, Povelje Međunarodnog olimpijskog komteta, podrške Ministarstva sporta nacionalnim savezima i klubovima a posebno studentskim sportskim društvima i SSSCG, volonterima, Igrama malih zemlja Evrope 2019, Antropometrijskim mjerenjima studentske populacije u Crnoj Gori, ulozi nauke i naučnih istraživanja u razvoju studentskog sporta, infrastrukturnim ulaganjima Glavnog grada u sportske objekte, stipendiranju najuspješnijih sportista na UDG-ju, osposobljavanju sportskih menadžera i administratora na UCG i UDG-ju, funkciji sale Sportskog i kulturnog centra  UCG za dobrobit studentskog sporta .

 

Related Posts