Svjetska univerzitetska sportska asocijacija (FISU), kao dio legata Univerzijade u Kazanu 2013. godine, od 02. do 08. jula 2017. godine organizuje prvi Forum volontera lidera u sportu. Tema prve edicije FISU Foruma je  konsolidacija vešedecenijskog FISU iskustva u sportskom volnterizmu, koje se razvijalo kroz Univerzijade i Univerzitetska prvenstva Svijeta u skoro svim sportovima. Ovaj događaj okupio je 110 volontera lidera iz 91 države, članice FISU. Studentski sportski savez Crne Gore predstavlja Ksenija Kovačević, student Pravnog fakulteta.

Predavači i instruktori na Forumu su osobe koje su organizovale i učestvovale na najvažnijim svjetskim sportskim manifestacijama kao što su, pored Univerzijada, Olimpjjske igre, prventsva Svijeta u fudbalu, košarci, atletici itd. Iskustva prikupljena na Forumu koristiće učesnicima da ta znanja prenesu na volontere ali i na sportske ogranizacije u njihovim zemljama.

Studentski sportski savez Crne Gore je 2009. godine oformio klub volontera u saradnji sa Gimnazijom Slobodan Škerović iz Podgorice za potrebe organizacije Univerzitetskog prventsva Evrope u futsalu koje se te godine održalo u Podgorici a na kome je bilo preko 90 volontera. Saradnja sa volonterima razvijala se na svim međunarodnim takmičenjima koje je SSSCG organizovao, a to su Univerzitetsko prvenstvo Svijeta u karateu Podgorica 2010, Univerzitetsko prvenstvo Ervope u tenisu Bar 2013,  Univerzitetsko prvenstvo Svijeta u karateu – Bar 2014, Univerzitetsko prenstvo Evrope u karateu Žabljak,  2015, ali i na svim nacionalnim takmičenjima. Većina volontera sa kojima smo sarađivali, radili i koje smo obučavali za sportske događaje je bila podrška i ostalim nacionalnim sportskim savezima u organizaciji najvažnijih međunarodnih sportskih takmičenja koja su se održala u Crnoj Gori. Treba napomenuti da je SSSCG u sklopu saradnje sa Hrvatskim akademskim sportskim savezom poslao 12 volontera, studenata, na Evropske univerzitetske igre koje su se u julu 2016 godine održale u Zagrebu i Rijeci, kako bi pomogli u organizaciji Igara i prikupili  nova iskustva. Ksenija Kovačević je uzela učešća na skoro svim navedenim manifestacijama i dala ogroman doprinos u razvoju sportskog volonterizma u Crnoj Gori.

Related Posts