Sport je jedan od najzačajnijih segmenata vannastavnih aktivnosti studenata u Crnoj Gori, a ulaganje u infrastrukturu, značajniji prostor za sport u nastavi na ustanovama visokog obrazovanja, promocija zdravih stilova života i popularizacija studentskog sporta, uz kontinuirano povećanje broja aktivnih učesnika u takmičenjima i manifestacijama koje se organizuju, treba da budu cilj svih aktera uključenih u studentski sport. To je ocijenjeno na okruglom stolu ”Sport i obrazovanje” koji je u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra organizovao Studentski sportski savez Crne Gore povodom obilježavanja Međunarodnog dana univerzitetskog sporta.

    Učesnici okruglog stola koji je okupio 50-ak studenata, bili su Mubera Kurpejović, predstavnica Ministarstva prosvjete, Danilo Medojević, Ministarstvo sporta i mladih, Milovan Ljubojević, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, Petar Karadžić, Univerzitet Donja Gorica, Vesna Simović Zvicer, Crnogorski olimpijski komitet, Nela Tatar, Glavni grad Podgorica i Ivica Todorović, Studentski sportski savez Crne Gore.

    Kurpejović je istakla značaj infrastrukture i ulaganja u razvoj sporta u svim uzrastima, počev od predškolskog do visokog obrazovanja. Na svim ustanovama visokog obrazovanja, po njenim riječima, trebalo bi raditi na istovremenom ostvarenju vrhunskih sportskih i akademskih rezultata, a jedna od mogućnosti za to je koncept dualnog obrazovanja. Uz napomenu da Ministarstvo sporta i mladih podržava sve aktivnosti Studentskog sportskog saveza Crne Gore, Medojević je istakao da je resorno ministarstvo od svog osnivanja uložilo značajna sredstva u infrastrukturu, dajući tako doprinos razvoju sporta u svim crnogorskim opštinama. Medojević je istakao da je u novom Zakonu o sportu, značajno unaprijeđen segment studentskog sporta.

    Uvođenje fizičkog vaspitanja u nastavu u većem obimu nego što je to bilo ranije, pokazalo se kao ispravna odluka, ocijenio je profesor Ljubojević sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG, koji se osvrnuo i na istraživanje studentske populacije sa svih organizacionih jedinica, koje treba da bude osnov za uvid u fizičke sposobnosti pomenute kategorije stanovništva. Svi akteri u sportu treba da daju svoj doprinos u borbi protiv korišćenja nedozvoljenih sredstava u sportu, ne samo kada su u pitanju profesionalni sportisti, nego i rekreativci i studenti, koji takođe, treba da imaju svijest o štetnosti pomenute pojave, ocijenio je profesor Karadžić sa Univerziteta Donja Gorica. Karadžić je ocijenio da je od velikog značaja i povećanje teorijske nastave koja će se baviti zdravim stilovima života.

    O potrebi borbe protiv korišćenja nedozvoljenih sredstava u sportu govorila je predsjednica Komisije za antidoping Crne Gore Vesna Simović Zvicer, uz ocjenu da je kontinuirano potrebno raditi na tome da se razvije svijest o negativnim efektima te pojave i potrebi da se promovišu vrhunski rezultati ostvareni zahvaljući talentu i napornom radu.

    Predstavljajući zajedničke aktivnosti koje Glavni grad sprovodi sa Studentskim sportskim savezom Crne Gore, Tatar je istakla da je ulaganje u infrastrukturu u fokusu gradske uprave, koja je dala obećanje da će rekonstuisati nekadašnji Stadion malih sportova, te da se na realizaciji tog projekta već radi, kako bi se tom zdanju povratio nekadašnji sjaj, na zadovoljstvo svih građana Podgorice, a naročito mlade populacije.

    Uz osvrt na aktivnosti realizovane povodom obilježavanja Međunarodnog dana univerzitetskog sporta, Todorović je istakao značaj sporta u nastavi na svim ustanovama visokog obrazovanja, kao i promocije zdravih stilova života u vremenu digitalizacije i ekspanzije negativnih navika koje studente i cjelokupnu populaciju mladih, odvajaju od sporta i sličnih aktivnosti.

 

    Na inicijativu FISU-a (Federation International Sport University), 20. septembar proglašen je za Međunarodni dan univerzitetskog sporta na 196. sjednici UNESCO-a. Inicijativu FISU-a, Studentski sportski savez Crne Gore preko Nacionalne komisije za UNESCO podržao je zajedno sa još 43 nacionalne studentske sportske asocijacije. Međunarodni dan univerzitetskog sporta prvi put je obilježen 2016. godine, a ovogodišnje izdanje IDUS-a obilježava se u preko 150 zemalja.

    S obzirom na globalno veliki značaj ove manifestacije, Studentski sportski savez Crne Gore i ove godine je obilježio 20. septembar, sa bogatijim programom u odnosu na prethodne godine. Aktivnosti su okupile preko 1.000 studenata što je još jedna potvrda velikog odziva studenata svim aktivnostima koje organizuje krovna studentska sportska asocijacija.