Ljetnja Univerzijada u Gvangžuu, po redu 28. počela je zvanično danas ceremonijom svečanog otvaranja koja je održana na Olimpijskom stadionu pred oko 40 hiljada gledalaca.

Prodefilovali su predstavnici svih država učesnica, njih 163 a među njima i reprezentativci Crne Gore – zastavu je ispred 33 sportista nosila atletičarka Marija Vuković.

Prema pravilima FISU-a (Međunarodne Univerzitetske sportske federacije) najviši autoritet zemlje domaćina otvara igre – ta čast pripala je predsjednici Južne Koreje Park Geun Hje. Kopredsjednik organizacionog odbora Univerzijade Klod – Luis Galian (predsjednik FISU) i gradonačelnik Gvangžua Janghjun Jun, predsjednik organizacionog odbora, pozdravili su sve prisutne i poželjeli im dobre nastupe u fer i korektnoj borbi.

Prvi takmičar iz Crne Gore koji će izaći na borilište u Gvangžuu je džudista Danilo Pantić, član DŽK Akademik iz Nikšića – on je u kategoriji preko 100kg u prvom kolu slobodan:

“Žrijeb je htio da u prvom kolu budem slobodan. Za rivala čekam boljeg iz duela takmičara iz Pakistana i Češke, a vjerujem da će to biti Čeh. Dalje se ne bih usudio da prognoziram, turnir je mnogo izjednačen.”

U kategoriji preko 100kg nastupiće 24 takmičara – Pantić zna da je put do medlaje težak:

,, Ovo je moje pvo učešće na Univerzijadi, a takmičenje je možda za nijansu slabije od prvenstva svijeta. Jedva čekam da izađem na tatami i siguran sam da ću dostojno reprezentovati zemlju i Univerzitet Donja Gorica (UDG).”

U subotu na parket izlaze košarkaši – u prvom kolu grupne faze rival je i najteži, selekcija Rusije.

“Rusija je po mnogim procjenama jedan od favorita ovog turnira, u našoj grupi svakako najkvalitetnija. Ta selekcija sastavljena je do igrača koji nastupaju u klubovima VTB lige i tamo imaju ne malu minutažu. Visoki su, imaju dobre šutere što je karakteristika ruske škole košarke. Mi jesmo oslabljeni, ali vejrujem da možemo naći recept za njihovu igru. Koliko je Rusija jak sastav podsjetiću vas da je aktuelni šampion Univerzitetskih igara iz Kazanja, prije toga u Beogradu su bili vicešampioni, vodi ih bivši reprezentativac Sovjetskog Saveza Karašev”, rekao je Zvezdan Mitrović selektor Univerzitetske košarkaške reprezentacije CG.

Naša univerzitetska košarkaška selekcija, prije nastupa u Gvangžuu,imala je turneju po Kini gdje je od šest mečeva dobila četiri – selektor Zvezdan Mitrović obećava veliku borbu za plasman u nokaut fazu:

“U grupi sa nama, osim Rusije su Švedska, Kanada, Meksiko i Mongolija. Sigurno znam da su reprezentacije Kanade i meksika vrlo kvalitetne  u njima su igrači koji studiraju na ameriščkim univerzitetima i sigurno nisu naivni. Švedska, poznato je da već neko vrijeme ima izuzetno dobre mlađe kategorije i više ne spada u red zemalja koje su košarkaški laici. Za Mongoliju bih rekao da je autsajder u grupi ali i oni su na prošlim igrama imali dvije pobjede.”

Utakmica prvog kola grupne faze košarkaškog turnira na Univerzijadi u Gvangžuu između Crne Gore i Rusije igra se u subotu u 7:30h po vremenu u Crnoj Gori. Iz grupe, plasman u nokaut fazu izboriće prve dvije selekcije.