Univerzitetsko prvenstvo Evrope koje je u proteklih šest dana održano u Podgorici, proteklo je u znaku rumunskih univerziteta – Univerzitet Štefan ćel Mare Sućeava pobjednik je u muškoj, a Ovidius univerzitet u ženskoj konkurenciji.

 

Poslije velike borbe i sjajnog meča koji je odlučen nakon produžetaka, Univerzitet Štefan ćel Mare Sućeava pred više od 600 gledalaca u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, savladao je francuski Univerzitet Azurna obala (37:36), dok je treće mjesto pripalo portugalskom Univerzitetu Minjo koji je u borbi za bronzanu medalju bio bolji od Univerziteta Zagreb (27:22).

 

U ženskoj konkurenciji, Ovidius univerzitet u meču za zlatnu medalju slavio je protiv mađarskog Univerziteta sportskih nauka (24:20). Treće mjesto pripalo je Univerzitetu Zagreb nakon pobjede protiv njemačkog Univerziteta Hamburg (37:26).

 

Medalje i trofej najboljim ekipa u obje konkurencije uručivali su predsjednik Studentskog sportskog saveza Crne Gore Zoran Medenica, direktor šampionata Boris Sekulić, te predstavnica Evropske rukometne federacije (EHF) Marta Bon.

 

Najbolji igrači šampionata su Balaž Botond (Univerzitet Štefan ćel Mare Sućeava) i Diana Ana Maria (Univerzitet Ovidius).

 

Na ceremoniji zatvaranja šampionata, član Izvršnog odbora Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) Milan Žvan uručio je zahvalnicu NVO „Volonteri 2019“ i njihovoj predstavnici Kseniji Kovačević za veliki doprinos volontera uspješnoj organizaciji takmičenja.

 

Predsjednik Studentskog sportskog saveza Crne Gore Zoran Medenica u ime organizatora, specijalne plakete uručio je Milanu Žvanu iz EUSA, te predstavnicima EHF-a Paivi Mitrunen i Marti Bon.

Predata je i EUSA zastava domaćinu narednog Univerzitetetskog prvenstva Evrope u rukometu, koje će 2025. godine biti održano u portugalskom gradu Kovilja.

 

Šampionat u glavnom gradu naše države je inače, u proteklih šest dana okupio 23 tima u muškoj i ženskoj konkurenciji, odnosno više od 350 studenata-sportista koji su predstavljali 19 univerziteta iz 11 država – Njemačke, Francuske, Hrvatske, Norveške, Portugala, Rumunije, Velike Britanije, Mađarske, Holandije, Španije i domaćina Crne Gore.

 

Univerzitet Crne Gore koji nije nastupio u kompletnom sastavu zbog brojnih problema sa povredama i odsustvima važnih igrača i igračica, osvojio je deveto mjesto u muškoj i 11. u ženskoj konkurenciji.

 

Studentski sportski savez Crne Gore i Univerzitet Crne Gore bili su ponosni domaćini takmičenja, koje je bilo prilika da se još jednom dokažu organizacione sposobnosti nacionalnog studentskog sportskog saveza, što su potvrdili i predstavnici EUSA ocjenom da su svi aspekti bili na najvišem nivou, te da su ispunjeni visoki standardi.

Related Posts