Dragi naši, prošlo je 10 godina od kada smo prvu grupu studenata poveli na turu. U neđelju nas očekuje šetnja bajkovitim predjelima Paštrovske gore,  sa fantastičnim pogledima na Budvu i Sveti Stefan. Područje Paštrovske gore poznato je po aktivnom životu od najstarijih dana, još je Rimska imperija provukla svoje puteve ovuda.

Od tvrđave Kosmač ide se Paštrovačkom gorom isprva makadamskom cestom, a potom starim karavanskim putem. Nakon 3 i po sata laganog hoda stiže se do pravoslavne crkve Svetog Spiridona u katunu Ograđenica. Od crkve Sv. Spiridona nastavljamo putem u pravcu jugozapada, za oko 1 h stižemo do sela Čelobrdo. Od silaska u selo do spomenika iz NOR-a, iznad manastira Praskvica koristi se uski asfaltni put i za ovu dionicu je potrebno 20-ak minuta. Ovo mjesto je odličan vidikovac i odmorište (sa izvorom hladne vode). Lijepo se vide Sveti Stefan i okolina kao i dva obližnja vodopada koji su bogati vodom u većem dijelu godine. Nastavljamo Jegorovim putem, koji je poznat po tome što ga je gradio ruski svještenik Jegor vlastitim rukama punih 10 godina. Nekih pola sata je potrebno za spuštanje ovom oivičenom pješačkom stazom sa dosta kamenih stepenika do manastira Praskvica, blizu Svetog Stefana, đe završavamo šetnju.

Okupljanje je standardno na parkingu kod Građevinskog fakulteta i KREĆEMO U 8 časova!

Dužina staze: oko 13 km

Težina ture: laka rekreativna

Planirano vrijeme trajanja: izlet će trajati 5-6 sati

Hrana i voda: ponijeti 1-2 litra vode, par sendviča, slatkiše i sl.

Ruta: Brajići (750 m) – tvrđava Kosmač – Ograđenica – Čelobrdo – Sveti Stefan

Oprema: udobna višeslojna odjeća (trenerka ili sportske pantalone, majica, dukserica, lagana jakna,kapa), planinarske cipele ili patike i mali ranac.

U nedelju je najavljeno do 22 stepena bez kiše ali možete uzeti i šuškavac, za svaki slučaj.

 

Planirano vrijeme povratka u PG: oko 17 časova

 

I ova tura je besplatna za sve studente!

 

Napominjemo da je u autobusu obavezno nošenje maske a na samoj turi održavanje distance između učesnika.

 

Prijave slati na mail [email protected]

 

U prijavi je neophodno navesti: Ime i prezime, fakultet i kontakt telefon za svakog prijavljenog!

 

Imamo i neka iznenađenja!

 

Kontakt: Brna 067/323-400

 

Probudi se u ranu zoru i UPOZNAJ CRNU GORU!

Related Posts