Studentski sportski savez realizuje projekat “3,4,SAD!” Crnogorskog olimpijskog komiteta, koji uključuje pet motivacionih vikenda u okviru kojih će biti organizovani: hiking i biking ture, kajak, streličarstvo, trening u prirodi. 27. septembra u Breznima vozimo bicikle.

09:00 Okupljanje na parkingu iza Građevinskog fakulteta i polazak

Polazimo iz Podgorice autobusom do sela Brezna, koje je smješteno u pivskoj oblasti, na 30 km puta od Nikšića prema Šćepan Polju i dalje prema Sarajevu. Udaljeno je sat vožnje od Žabljaka, isto toliko od Šćepan Polja. Nadmorska visina od 1,000 mnv, na kojoj se selo nalazi, blizina kanjona Komarnice s jedne strane i planine Vojnik s druge, na čijim se vrhovima i tokom ljetnih mjeseci može vidjeti  snijeg, temperature do 30 stepeni tokom dana i 15-tak stepeni tokom noći, daju ovom selu status vazdušne banje. Prostire se na ravnici, 12 km dužine do 2 km širine, koju u donjem dijelu sela presijeca potok.

Selo Brezna idealno je mjesto za pješačke i biciklističke ture tokom jutarnjih i poslepodnevnih časova, a tokom noći prijatno mjesto za odmor gdje je korišćenje klima uređaja nezamislivo. U okolini sela se nalazi oko 50 km obilježenih pješačkih i biciklističkih staza.

Pješačenje: Staza koju ćemo preći dugačka je ukupno oko 6km. Polazna tačka je Etno selo Montenegro, odakle pješačimo  2,5 km livadom, podno Vojnika pješačimo oko 1km uskom stazom kroz gustu bukovu šumu, nakon toga slijedi spuštanje makadamskim putem oko 1 km kroz šumu i na kraju 1,5 km livadama do domaćinstva Todorović pored obradivih njiva. Stižemo do završne (polazne) tačke Etno selo Montenegro.

Biciklizam: Za sve ljubitelje biciklizma osmišljena je vožnja asfaltnim seoskim putem prema selu Donja Brezna bez velikog uspona. Na ovoj ruti prolazimo pored dvije bistijerne. Dužina rute je oko 7 km u oba pravca.

POTREBNA OPREMA: kvalitetne patike pogodne za pješačenje ili gojzerice ko voli, ranac, hrana za jedan dan, voda (~2L), slatkiši, rezervne majice, lagana jakna za zaštitu u slučaju vjetra, kapa ili šešir, jakna ili cerada za slučaj kiše…

Za sve naše i vaše prijatelje tura je besplatna!!! Prijave slati na e-mail [email protected] najkasnije do 25.09. u 15h. U prijavi navesti ime i prezime, kontakt telefon i kontakt e-mail. Kako ćemo organizovati još aktivnosti, potrebno je i navesti da je prijava za biking.

Related Posts