Nakon fenomenalne prve junske ture u subotu nastavljamo sa studentskom rutom Upoznaj Crnu Goru!

Zabojsko jezero je jedno od najljepših jezera u Crnoj Gori. Jezero je okruženo gustom četinarskom i bukovom šumom i nalazi se u sjeveroistočnom dijelu planine Sinjajevine na nadmorskoj visini od 1.477 metara.

Zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti zaštićeno je u okviru NP Durmitor strogim režimom zaštite. Jezero zahvata površinu od 27.600 m2 ali zbog velike dubine ima prilično veliku zapreminu – blizu 170.000 m3. Sa najvećom dubinom od oko 19 m spada među najdublja jezera Crne Gore – zauzima treće mjesto, iza Crnog na Durmitoru (49,1m) i Kapetanovog jezera na Lukavici (37 m).

Polazak iz Podgorice u 7:00 h. (Okupljanje na parkingu kod Građevinskog fakulteta).

Dolazak u Dobrilovinu (mjesto odakle startujemo sa pješačenjem) oko 9:00 h, odakle nas očekuje oko 9 km i potrebno je oko 2:45h minuta pješačenja do jezera.

Na jezeru ćemo se zadržati oko 3 sata. Moguće je šetati oko jezera, posjetiti neki od obližnjih katuna, a možete uzeti i frizbi, rekete za badminton i sl.

Napomena:  Potrebno je ponijeti dovoljne zalihe vode (minimum 1.5l), sendviče i čokoladice, gojzerice ili patike (nikako starke i slično). Krema za sunčanje, kačketi, šeširi jer je prognoza da će biti toplo. Udobna garderoba, u zavisnosti od vremenske prognoze ponijeti i šuškavce (jer je u planinama uvijek moguća kiša, bez obzira na vremensku prognozu ), preobuku (majice i sl).

U autobusu je obavezno nošenje maske a na samoj turi održavanje distance između učesnika!

Broj mjesta je ograničen!

Prijave slati na mail : [email protected]

U prijavi navesti ime i prezime, kontakt telefon i fakultet sa kojeg dolazite.

Kontakt: 067/323-400 Brna

 

Za sve studente tura je besplatna!

Dolazak kod autobusa se očekuje oko 17 h, a u Podgoricu se očekuje da budemo oko 19,30 h.

Related Posts